Yes, je hebt je diploma behaald! Maar wat nu..

Yes, je hebt je diploma behaald! Maar wat nu. Even zit je op een roze wolk, je hebt je diploma behaald, het is je gelukt! Maar wat nu? Ga je doorstuderen en welke studie zou je dan willen volgen. Of ga je aan het werk, en hoe bereidt je je hier dan op voor?


Het viel mij vrij snel op dat ik niet de enige was die hiermee worstelde. Sommige van mijn medestudenten wisten al precies wat ze wilde, en zouden gaan doorstuderen. Toch was er ook een groot aantal die die keuze erg lastig vonden, waaronder ik dus…
Ik besloot een tussenjaar te nemen, het allemaal maar op me af te laten komen en de tijd te nemen om alle opties goed door te nemen. Dat ging in eerste instantie best prima, tot ik een definitieve selectie gemaakt had van potentiële vervolgstudies. Nu zou je zeggen oké, aanmelden en gaan met die banaan, maar dat lukte me niet. Ik probeerde mezelf te dwingen snel een keuze te maken. Hierdoor kreeg ik last van een erg onaangenaam gevoel, het gevoel van druk en stress, ik verloor compleet het overzicht.


Ik melde me aan voor het afnemen van een talentenscan. Dit is een onderzoek naar jouw belangstellingen en talenten. Tijdens dit onderzoek kun je dus geen vragen goed of fout beantwoorden, het beantwoord alleen vragen op basis van wat voor jouw het belangrijkste is en of wat het beste bij jou past.
Na het invullen van het onderzoek ontving ik een persoonlijk rapport. In dit document lees je welke vaardigheden je bezit, of terwijl wat je talenten zijn. En hoe deze kwaliteiten je helpen. Ook lees je met welke vaardigheden je wellicht nog wat moeite hebt en hoe hier het beste mee om te gaan, of je dit onderzoek nu invult voor het vinden een baan die bij je past, een opleiding of gewoon puur en alleen om jouw eigen ontwikkeling in kaart te brengen!Ik vond de talentenscan in ieder geval erg waardevol. Mijn talenten zichtbaar op papier hebben staan gaf mij nieuwe inzichten, het zorgde ervoor dat ik keuzes durfde te maken met volle overgaven. Ik gebruik de rapportage van dit onderzoek nog regelmatig bij het maken van belangrijke beslissingen.


Herken je dit nu, heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat je in een zwart gat bent gevallen na het behalen van diploma? Praat met je vrienden over de situatie, zij zitten misschien wel precies met dezelfde dilemma’s. Probeer jezelf bezig te houden, ga bijvoorbeeld gewoon eens wat vaker de deur uit. Of ga op zoek naar een leuke nieuwe hobby, zorg zelf voor nieuwe uitdagingen!


Uiteraard is dit mijn ervaring en zal deze oplossing niet voor iedereen werken. Hopelijk heb ik je dan toch kunnen inspireren om lekker bezig te blijven en je eigen talenten te blijven ontdekken.


Mocht je nu een vraag hebben bijvoorbeeld over een talentenscan? Laat het me dan gewoon even weten, ik help graag verder!

 
Heel veel liefs van mij 🙂

Saskia Studio Vervest

Contact