dsc2903 copy

Tips voor het zelf maken van goede productfoto’s

Geschreven door Saskia Vervest

Tips voor het zelf maken van goede productfoto’s

Productfotografie is een essentieel onderdeel van e-commerce, het inzetten van goede productfoto’s kan het verschil maken tussen een potentiële klant die geïnteresseerd is in het product en een klant die het product daadwerkelijk koopt. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van productfoto’s, zoals de belichting, de achtergrond, de verschillende hoeken waaruit een foto genomen kan worden en beeldbewerking.

Het doel van productfotografie is om de producten op een manier te tonen die hun eigenschappen en voordelen benadrukt en de kijker overtuigt om te kopen.

dsc2918 1024x642

 

Hoe belangrijk is productfotografie voor e-commerce?

Productfotografie is extreem belangrijk voor e-commerce omdat het de enige manier is waarop klanten het product kunnen zien voordat ze het kopen. Slechte foto’s kunnen ervoor zorgen dat klanten het product niet begrijpen of niet vertrouwen, waardoor ze het niet kopen. Professionele productfotografie daarentegen kan de conversie van je webshop verhogen en bijdragen aan een positieve merkbeleving. Mensen krijgen immers een beter beeld van je product.

 • Verhoogt conversie en verbetert merkbeleving
 • Helpt klanten om producten beter te begrijpen
 • Professionele foto’s geven vertrouwen aan klanten
 • Verschillende soorten fotografie tonen eigenschappen en voordelen
 • Productfotografie helpt bij het opbouwen van merkloyaliteit

Productfoto’s maken: tips

Door deze informatie te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat jouw productfoto’s van hoge kwaliteit zijn en klanten overtuigen om jouw producten te kopen.

 1. Zorg voor goede belichting: Goede belichting is cruciaal bij productfotografie. Zorg voor voldoende licht om alle details van het product te laten zien en vermijd harde schaduwen. Hier kan je op letten door bij het fotograferen een test foto te maken. Kies eventueel een lichttent voor het beste resultaat en fotografeer eerst een paar keer als test. Bij prachtige productfoto’s maken is het van belang dat het product goed belicht wordt, en dat er geen ongewenste schaduwen in het beeld staan. Voorkom dan ook direct zonlicht, om inconsistentie bij veranderend licht te voorkomen.
 2. Kies de juiste achtergrond: Een goede achtergrond is essentieel bij het maken van productfoto’s. Kies voor een effen kleur of neutrale textuur om de aandacht op het product te vestigen en afleiding te voorkomen. Vermijd een drukke achtergrond en zorg dat de kleur past bij het product. Overweeg ook een contextuele achtergrond om het product beter te visualiseren. Kortom, de juiste achtergrond kan helpen om professionele en aantrekkelijke productfoto’s te creëren.
 3. Gebruik een statief: Gebruik een statief bij productfotografie voor optimale stabiliteit en scherpe foto’s. Een statief voorkomt bewegingsonscherpte en biedt de mogelijkheid om nauwkeurig te werken. Hierdoor zijn de foto’s van hoge kwaliteit en zal de kijker elk detail van het product kunnen zien.
 4. Gelijkmatige belichting: Dit is van essentieel belang bij het maken van professionele productfoto’s. Gebruik meerdere lichtbronnen om schaduwen te verminderen en de belichting te verbeteren. Een lichttent kan ook helpen bij het creëren van een gelijkmatige belichting. Zorg ervoor dat de belichting past bij het specifieke product en experimenteer met verschillende instellingen. Een gelijkmatige belichting helpt om de producten goed te laten zien en zorgt voor professionele en aantrekkelijke productfoto’s.
 5. Maak gebruik van verschillende perspectieven: Dit helpt om het product vanuit verschillende perspectieven te laten zien. Daardoor heeft de kijker een completer beeld van het product, en maakt het de aspecten duidelijker. Het is belangrijk om te zorgen dat alle belangrijke details duidelijk zichtbaar zijn en dat het product vanuit alle relevante hoeken is gefotografeerd.
 6. Maak gebruik van eventuele props in je foto’s: Om je producten niet alleen kaal maar ook in herkenbare situaties weer te geven kun je props gebruiken om het beeld verder aan te kleden
 7. Bewerk de foto’s: Bewerk de foto’s om de beelden nog beter te laten overkomen. Het bewerken van foto’s kan bijvoorbeeld het contrast en de helderheid aanpassen, de achtergrond verwijderen, of de kleur aanpassen. Dit kan helpen om de aandacht op het product te vestigen en de foto’s er nog professioneler uit te laten zien. Het is wel belangrijk om te voorkomen dat de foto’s overbewerkt worden, waardoor de kwaliteit verloren gaat. Door deze tips in praktijk te brengen, kunnen productfoto’s van hoge kwaliteit worden gemaakt die potentiële klanten aantrekken en overtuigen om tot aankoop over te gaan.

 

dsc2914 1024x682

Productfoto’s vanuit verschillende hoeken

Productfoto’s vanuit verschillende hoeken zijn essentieel om potentiële klanten een compleet beeld te geven van het product. Door het product vanuit verschillende perspectieven te laten zien, kunnen klanten elk detail van het product bekijken en een betere beslissing nemen over de aankoop.

 • Bij het fotograferen van producten vanuit verschillende hoeken zijn er een aantal belangrijke tips om in gedachten te houden.
 • Kies een hoek die de belangrijkste kenmerken van het product benadrukt.
 • Varieer in hoeken, zoals frontaal, van bovenaf of vanuit een schuine hoek.
 • Zorg dat elk detail duidelijk zichtbaar is.
 • Experimenteer met hoeken en kijk welke het beste werken voor het specifieke product.
 • Gebruik een statief om de camera stabiel te houden en scherpe foto’s te maken.

Volg deze tips om productfoto’s vanuit te maken die potentiële klanten helpen bij het maken van een aankoopbeslissing.

Welke apparatuur is nodig voor productfotografie?

Om goede productfoto’s te maken zijn er verschillende apparaten nodig, zoals:

 1. Camera: Een goede digitale camera met hoge resolutie is essentieel voor het maken van scherpe en gedetailleerde foto’s.
 2. Statief: Een statief zorgt voor stabiliteit en voorkomt bewegingsonscherpte bij het onderwerp bij het maken van de foto’s.
 3. Achtergrond: Een effen kleur of een neutrale textuur voor de achtergrond is nodig om de aandacht op het product te vestigen.
 4. Verlichting: Goede verlichting is belangrijk voor het creëren van de juiste sfeer en het tonen van alle details van het product.
 5. Software voor beeldbewerking: Dit is nodig om de foto’s te bewerken en te optimaliseren voor gebruik op websites of in andere media.

 

dsc2903 1024x583

 

Hoeveel kost professionele productfotografie?

De kosten van professionele productfotografie kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project. Sommige fotografen rekenen per uur, terwijl anderen een vast tarief per project hanteren. Het is belangrijk om de kosten van verschillende fotografen te vergelijken en te zoeken naar een fotograaf met de juiste expertise en ervaring voor het specifieke project.

Investeer in goede productfotografie voor jouw online webshop

Productfotografie is van cruciaal belang voor jouw e-commerce webwinkel, dit omdat het de enige manier is waarop klanten het product kunnen zien voordat ze het kopen. Het maken van goede productfoto’s vereist aandacht voor verschillende factoren zoals belichting, achtergrond, hoeken en hoogwaaridge beeldbewerking. Het is belangrijk om te zorgen voor goede belichting en een geschikte achtergrond, gebruik te maken van een statief, te zorgen voor gelijkmatige belichting en te fotograferen vanuit verschillende perspectieven. Het bewerken van foto’s kan de beelden nog beter laten overkomen en de aandacht vestigen op het product. Met deze tips kun je hoogwaardige productfoto’s maken die klanten overtuigen om jouw producten te kopen en zo je conversie en merkbeleving te verbeteren. Vergeet niet om te experimenteren met verschillende instellingen om te zien wat voor jouw producten het beste werkt.

Een goedkope manier om productfoto’s te maken, kan aantrekkelijk lijken, toch is de kwaliteit van de foto’s van groot belang. Goede productfoto’s hebben invloed op het succes van jouw online webshop. Hier zijn twee belangrijke redenen waarom investeren in goede productfotografie belangrijk is voor jouw bedrijf:

1. Kostenvergelijking productfotografie:

Een belangrijk aspect bij productfotografie is de kosten-batenanalyse. Je moet afwegen welke kwaliteit en conversie je nodig hebt voor de verkoop van je producten om te bepalen wat voor jouw bedrijf een goede productfoto is. Hoewel productfotografie op een simpele witte achtergrond het product goed zichtbaar kan maken, is het ook belangrijk om de toegevoegde waarde van professionele productfoto’s te overwegen. Een professiole productfotograaf denk met je mee om te bepalen vanuit welke hoeken je jouw producten het best kunt presenteren en kan je helpen het product professioneel te stylen, en in een herkenbare situatie te plaatsen, dit zal helpen het product professioneel weer te geven. Wat zou kunnen helpen voorkomen dat klanten producten retourneren. Het is essentieel om te begrijpen wat online shoppers nodig hebben om van potentiële klanten naar tevreden klanten te gaan, en zo te bepalen of de kosten van de productfoto’s gerechtvaardigd zijn en terugverdiend kunnen worden.

Hoewel de kosten van professionele productfotografie kunnen variëren, kan het inhuren van een professionele fotograaf de moeite waard zijn voor het succes van je bedrijf op de lange termijn. Door de kwaliteit van de foto’s te verbeteren, kan je de conversie op de verkoop van je producten verhogen. Daarnaast is het belangrijk om de kosten en baten van productfotografie af te wegen tegen elkaar en te kijken wat voor jouw bedrijf een goede investering is.

2. Toegevoegde waarde:

Goede productfotografie kan voorkomen dat klanten producten retourneren. Wanneer klanten het product duidelijk en vanuit verschillende hoeken kunnen zien, krijgen ze een realistisch beeld van het product. Zo kunnen ze een weloverwogen keuze maken om het product wel of niet te kopen. Daarnaast kan het hebben van professionele productfoto’s bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen bij potentiële klanten en kan het de algehele uitstraling van jouw webshop verbeteren.

Kortom, door te investeren in goede productfotografie, kan je jouw online webshop een voorsprong geven op de concurrentie en de verkoop van je producten verhogen.

Artikel delen:

De mogelijkheden ontdekken?

Transformeer jouw ideeën in opvallende beelden. Vraag een offerte aan en ontdek hoe wij jouw project op maat kunnen versterken.